Februars nyheder

Her kommer det andet nyhedsbrev. Jeg håber I er kommet godt ind i det nye år. Her er lidt ny viden, som jeg har fået og som jeg håber I kan bruge; hvad der er sket siden sidst og planer for februar måned.

Viden
Jeg deltog på konferencen ‘Multiple Belongings’ på Aalborg Universitet. Hvilket var virkelig interessant, men også lidt problematisk, der blev sagt flere gange at ‘vi skal ned fra elfenbenstårnet’, hvormed der menes at det ikke er nok, at der sidder en masse kloge mennesker og bliver klogere og klogere på eksempelvis diskrimination og racisme på universiteterne, men at der ikke er nogen til at tage den viden ud i virkeligheden.

Sådan var min egen frustration, da jeg læste på universitetet. Derfor satte jeg mest pris på de foredrag til konferencen, der havde en mere aktivistisk karakter. Det handlede ikke så meget om børn, men her kommer det alligevel.

Victor Vidal

Victor Vidal var oprindeligt fra Peru, men bor i Danmark. Han er ingeniør, kunstner osv. Han kom med mange eksempler på, hvordan ting vi tænker er særligt danske, også er i Peru fx. kartofler. Han fortalte om, hvor svært det er at være immigrant i Danmark og laver nogle interessante, lidt provokerende, kunstværker, som sætter tankerne igang, som er værd at følge med i.

Miki Dezaki

Miki Dezaki er havlt Japaner halvt amerikaner og laver film. Han har haft en youtube kanal, hvor han bl.a. har sat fokus på racisme i Japan bl.a. på koreanere der bor i Japan, som har ledt til at han er blevet meget udskældt, fordi der er mange, der vil lukke ned for den kritik han rejser og ikke anerkender at der findes racediskrimination i Japan.

Han fortalte også om sin egen position, som asiatisk mand, og den seksuelle diskrimination han mødte, hvilket han sporede tilbage til 1930, hvor der blev lavet et forbud i Hollywood imod at portrættere interraciale forhold. Det skete fordi der var en mand med asiatisk udseende, som var vor tids ‘Brad Pitt’, og det var der nogle hvide mænd, der var sure over. Så det fik de lukket ned for ham, med det forbud. Hvis man tænker over det, er det svært at komme i tanke, om nogle film, hvor en mand med asiatisk udseende indgår i et romantisk forhold med en kvinde idag. Kan du komme i tanke om nogen?    

Tess Skadegaard Thorsen

Tess Skadegaard Thorsen forsker i repræsentation i medier i Danmark og fortalte bl.a. hvordan børnefilmen ‘MGP missionen’ ikke fik støtte fra Dansk Filminstitut fordi en af skuespillerne er brun - og det sælger ikke i provinsen, var begrundelsen.

Hun har desuden startet nogle ret seje projekter, bl.a. FRONT, som sætter fokus på diskrimination i litteraturen på universiteterne og på rammerne.

Philomena Essed

og så var der Philomena Essed, der sagde, at vi har det altid som om, at racisme er noget, der er ‘derovre’, det er ikke noget vi tænker om os selv. Selvom hun ikke mente at der fandtes racister. Men det findes overalt i vores samfund og derfor også noget vi har inde i vores hoveder. Derfor skal vi være klar til at tabe ansigt og stille spørgsmål for at bryde med de her ting. Lade tvivlen komme os til gode, ikke først tænke at det folk siger eller gør, er for at gøre andre ondt. Det var en fin tanke. synes jeg.  

Siden sidst

Siden sidst har jeg arbejdet på at få nogle forskellige ting på plads, så følg med på facebook og instagram så falder det hele forhåbentligt snart i hak :)

Månedens anbefaling

Jeg har besluttet, at jeg vil lave en månedlig anbefaling af - for det meste - en bog, som jeg synes er god set i en multikulturel kontekst. Og som - i det her projekts ønske - fremmer en bedre repræsentation. Den kommer cirka midt i måneden. Den første anbefaling bliver børnebogen ‘Lille Eid’ af Laila Muhareb Udby. ‘Lille Eid’ handler om drengen Eid og hans søster Aya og om deres oplevelse af Ramadanen. Det er en fin fortælling om de to børn, og som muslimske børn kan spejle sig i, men den er også meget forklarende, som gør ikke-muslimske børn klogere. Den kan bruges til at have nogle gode snakke med børn om Ramadan, Lille Eid, Nymåne, faste. Den har fine illustrationer og kan sagtens bruges i en undervisningskontekst.

Jeg blev spurgt ind til hvem målgruppen var, og jeg kan ikke finde nogle anvisninger i bogen. Men jeg har læst den med min datter på 3 år og jeg er sikker på, at man også kan læse den helt op i 1. og 2. klasse.

Næste måned

I februar måned læser jeg op på Ishøj bibliotek 16/2 kl. 13. Det bliver fedt. Vi skal også male. Så kom med!

Husk at I kan følge med i projektet på Facebook: facebook.dk/nourognora og instagram: Nour_og_Nora